Heidi en Koen kiezen voor nieuw winkelconcept met totaalbeleving voor hun bloemenzaak d’Orangerie

Hun nieuwe zaak is maar liefst drie keer zo groot. Heidi Rotsaert en Koen Van Wassenhove hebben de loods naast hun bloemenzaak omgebouwd tot een belevingsconcept. “Op je 48ste kun je kiezen om uit te bollen tot aan je pensioen of om er nog eens stevig in te vliegen. Wij kozen voor dat laatste.”

In april installeerden Heidi Rotsaert en Koen Van Wassenhove een bloemenautomaat aan hun zaak. “Die loopt zeer goed. Beter zelfs dan we hadden verwacht. Om nog meer tegemoet te komen aan de vraag van onze klanten, zullen we de automaat nu nog een stuk uitbreiden. Mensen willen boeketjes hebben voor allerlei gelegenheden. Iets goedkoper om op de koffie te gaan, iets duurder voor een speciale gelegenheid. Ook een cadeaubon om zelf een boeket uit te kiezen is in trek. We willen dat allemaal aanbieden in onze bloemenautomaat.”

Deze krant ging in april langs bij d’Orangerie. Zaakvoerster en floriste Heidi had namelijk een belangrijk nieuwtje te vertellen. Als alles goed gaat, vieren we Kerstmis in onze ruimere bloemenwinkel”, klonk het toen.
Die deadline is ruim gehaald, want afgelopen weekend ging de vernieuwde zaak open. Die is liefst drie keer zo groot. De winkel ademt ruimte, leven, licht, kleur, gezelligheid, warmte, vrolijkheid en heel veel inspiratie. “De voorbije jaren kregen we vaak opmerkingen dat het jammer was dat de winkel zo klein was, en ook wij beseften dat de ruimte te krap werd. We zijn blij dat de mensen het ook zo aanvoelden, en dat er nu meer (adem)ruimte is. De reacties waren bovendien allemaal heel positief. Dat doet deugd”, glundert Heidi.

Heidi en Koen gingen niet over één nacht ijs. “Je zaak in die mate uitbreiden doe je niet zomaar. Dat kost niet alleen tijd, ook geld. Maar ik ben 48 jaar. Je kan dan kiezen om uit te bollen tot aan je pensioen of om er nog eens stevig tegenaan te gaan. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Een van onze zonen zei na ons openingsweekend: ‘mama, ik ben zo trots’. Een mooier compliment konden we niet krijgen.”

Pand met een ziel

Het nabijgelegen pand dat Heidi en Koen verbouwden is de voormalige (meel)loods op de hoek van de Groenestraat en de Jos Vereeckestraat. Om ook de buitenkant van de zaak helemaal on point te zetten, mocht de Oostendse kunstenaar Vynck zich helemaal uitleven op de muur aan de Jos Vereeckestraat. Het resultaat is een prachtige mural. “We zijn er heel blij mee. Vynck heeft dat fantastisch gedaan. Het pand had al een ziel en daar hebben wij handig gebruik van gemaakt. De nieuwe winkel is niet zomaar een hangar die we aangekleed hebben. Zonder de ziel van dit oude pand, hadden we er niet hetzelfde van kunnen maken”, klinkt het.

“d’Orangerie blijft in de eerste plaats een bloemenzaak”, benadrukt Heidi. “We zijn en blijven floristen in hart en nieren. Onze bloemencreaties zijn uniek en krijgen steeds een leuke twist. We hebben nu ook zijdebloemen opgenomen in ons gamma. Ideaal voor een duurzaam boeket”, knipoogt ze.

“Maar we hebben wel voor een nieuw winkelconcept gekozen”, vervolgt Heidi. “Zo vind je in d’Orangerie voortaan collecties decoratie van mondgeblazen vazen en frivole kandelaars, geurkaarsen, huisparfums en kunstige objecten. Ik ben al altijd zot geweest van kunst, en nu kan ik het eindelijk ook aanbieden. Ook nieuw in het concept zijn onze kleine meubeltjes en interieurartikelen van verschillende nieuwe, al dan niet Belgische merken.”

Verjaardagslijstje

“We hebben er ook bewust voor gekozen om een zitplekje te creëren waar we rustig met de klanten hun wensen kunnen bespreken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan grafwerk, maar ook aan lijstjes. Dat is een oud concept dat we opnieuw van onder het stof willen halen. Vroeger werd dikwijls met lijsten gewerkt voor huwelijken. Waarom zou dat niet kunnen bij bijvoorbeeld een verjaardag? De jarige kan hier als het ware een verlanglijstje leggen. Anderzijds willen we ook bij de mensen thuis gaan en interieuradvies geven. Zo kunnen we de puntjes op de i zetten met de gepaste accessoires. Want net als bij een mooi kledingensemble, is een ook mooi interieur pas compleet met de juiste accessoires.”

25 oktober 2021, KW, artikel door Bieke Cobbaert, foto door Davy Coghe. 

1 reactie

  • Geachte

    Kunnen we dinsdag 2/11 langs komen rond 10u30 ?

    Mvg

    Maureen vangampelaere

Laat een reactie achter